Tags

, , ,

This soup was my favourite for many years, it’s still one of my favourites, but by the years more have been added to the list. My mum always made it for my birthday.

Denne suppen var favoritten min i mange år. Den er fremdeles en av favorittene mine, men må nå dele plassen med en del andre supper. Mor pleide alltid lage denne suppa til bursdagen min.


It is one of the simplest soups and all you need is a little time, one cauliflower, flour, butter, one stock cube and a little milk.

Det er en av verdens enkleste supper og alt du trenger er litt tid, en blomkål, mel, smør, litt buljong (eller kraft) og litt melk.


Clean the cauliflower and add it to a pot with a pint or two of water (0,5 – 1 litres of water) depending on how many you plan to serve. Leave it with a lid on until the cauliflower is soft and tender. Mix about half a cup of milk and a couple of tablespoons of flour in an airtight container. Shake well until you have dissolved the flour. Remove the cauliflower from the pot and add the flour mix and a stock cube. Anytime you add flour to a soup or sauce let it boil for at least five minutes to lose the flour-taste. When the cauliflower is tender take it out of the pot, remove the leaves and chop it up. Add to the soup after it has boiled for some minutes. To get a creamier texture mash half of the cauliflower in a foodprocessor or something similar and add to the soup.

Vask blomkålen og legg den i en gryte med en til to halvlitere med vann, komme an på hvor mange du lager mat til. La den koke under lokk til blomkålen er mør. Ha melk og mel i et glass eller lignende, og lag jevning; rist til det ikke er flere melklumper igjen. Supper og sauser som lages med jevning, eller med mel i det hele tatt, må koke i fem minutt etter melet er tilsatt for å få bort melsmak. Når blomkålen er mør tar du den utav gryta og fjerner grønne blader. Hakk den så opp i mindre biter. Noe av blomkålen kan moses og tilsettes suppa for en tjukkere konsistens.


Serve the soup with crispy bacon, broccoli, sausages and fresh baguettes. You’ll love it.

Server suppa med sprøstekt bacon, brokkoli, pølsebiter og ferske baguetter. Nyt!