Tags

, , , ,

I have recently cut down on carbs, and thus eat not bread (or at least very little) which means that every time Husband is off to work, Son is the only one eating bread. Of course he doesn’t eat too much, and as he has become used to seeing me eat anything but bread, he wants the same treatment. I don’t think he should eat bread no matter what the cost, but it is very easy when going out to just put two slices together and hand it to him. It’s not messy, and he can easily eat them with no help from anyone else. He doesn’t like regular rolls, so I was looking for something more baby friendly. I found a recipe for some “polar breads”, which are bascially small, flat rolls. Soft, yummy and much better than those you buy in the store. (There are so called “polar breads” sold at the stores here).

Jeg har kuttet ned på karbohydrater i det siste og spiser lite brød, noe som resulterer i at det blir spist veldig lite brød mens Mannen er på jobb. Etter hvert som Sønn har blitt vant med å se meg spise alt annet enn brød, har han blitt veldig skeptisk til skiver. Jeg synes ikke det er nødvendig at han skal spise brød, men noen ganger er det veldig enkelt å smøre en skive, det søler lite og han spiser den lett uten hjelp fra andre. Jeg var på jakt etter en oppskrift på polarbrød, og fant en veldig god en. Og så lenge jeg kaller dem for boller, elsker Sønn dem og spiser dem uten og klage.

For quite a lot you need:

100 grams oatmeal

300 grams whole grain wheat flour

1-2 tablespoons of honey

A little yeast (depending on how much time you have)

A little salt

2,5 dl water

3 dl milk

1 dl of vegetable oil


Til ganske mange trenger du:

100 gram havregryn

300 gram sammalt hvetemel

600 gram hvetemel

1-2 ss honning

Litt gjær, mengden avhenger av hvor mye tid du har til heving

1/2 ts salt

2.5 dl. vann

3 dl. melk

1 dl vegetabilsk olje

 

Run the oatmeal in a food processor or something similar and until it looks more like whole grain flour. I didn’t have enough of oatmeal and used the same made by barley. I love the taste barley gives, so I absolutely recommend trying it if you haven’t already.

Kjør havregrynet i en foodprocessor eller lignende til det ser ut som grovt mel. Jeg hadde ikke nok havegryn og erstattet ca halvparten med byggflak. Jeg elsker byggsmaken i bakverk, og vil absolutt anbefale deg å prøve viss du ikke allerede har.

Let the dough rise until it has doubled in size. Roll it out making it about a centimetre thick. Punch out small circles and let them rise for a little while. I used the same punches I used for the small focaccias, see here. After you’ve let them rise, about double size, or a little less, then cook for 6-10 minutes at 225 degrees.

La deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Kjevle den ut til ca en cm tykkelse. Stikk ut sirkler med 10-15 cm diameter og la de heve på brett til ca dobbel tykkelse. Jeg brukte de samme formene som på de små focacciane jeg skrev om tidligere, se her. Steik i 6-10 min på 225.


If you bake a batch then freeze them. They are ready to eat only a few minutes after you take them out of the freezer, just remember to keep them wrapped in plastic so that they don’t dry out.

Viss du lager en del fryser du dem bare. Tar du opp et par tiner de på få minutt. Bare husk å holde dem i plastikk så de ikke tørker ut.

The recipe is based on a the recipe found here.