Tags

, , ,

These are a great treat and spices up the lunchbox quite a lot. I usually make a bunch to freeze. Heat for a few mins at 225 degrees and they taste as if freshly baked.

Disse er kjempedigg og gjør en kjedelig matpakke veldig fristende. Jeg lager som regel en del og fryser ned. Tar du dem opp og varmer i noen få minutt på 225 grader smaker de som nybakt igjen.

 

5dl water

12grams fresh yeast

A pinch of sea salt (or maybe two, or three)

Half a dl of olive oil (EVOO – Extra Virgin Olive Oil)

10-12 dl of flour

(keep approximately one third of that wholemeal/wholewheat)

5dl vann

Ca 12g fersk gjær

en klype havsalt (eller to, eller tre..)

0,5 dl olivenolje

10-12 dl hvetemel (ca en tredjedel sammalt)

 

Use cold water if you like, doesn’t matter as long as you have time to let the dough rise. If the water you use is to warm you kill the yeast, doesn’t matter how cold it is. Mix everything together, except for a bit of the flour. Hold back on that and add later if necessary. Set the dough to rise someplace warm for a few hours, or until it has doubled in size.

Bruk kaldt vann om du vil, det har ingenting å si om vannet er kaldt, så lenge du har tid til å la deigen heve. Bruker du for varmt vann dreper du gjæren, men du kan ikke bruke for kaldt. Bland alt sammen, bortsett fra litt av melet (en dl eller to), som du sparer til senere viss du trenger det. Set deigen til heving en lun og helst fuktig plass, med plast over, til deigen har doblet størrelse.


Use a rolling pin to flatten the dough, then punch out circles at the size you prefer. I used the circle from the baking set from Ikea you see below. The circle was about 10-15 cm in diameter. Let the pieces rise to double size again before you poke small holes in the focaccias which you fill with olives, feta cheese, rosemary, olive oil, sundried tomatoes, or whatever you might fancy. Sprinkle them all with olive oil and sea salt and cook for 10-15 minutes at 225 degrees.

Kjevle ut deigen og kutt ut små sirkler i den størrelsen du foretrekker. Jeg brukte sirkelformen fra setter fra Ikea som du kan se under bildet. Sirkelen er 10-15 cm i diameter. La emnene heve til omtrent dobbel størrelse før du prikker i dem med fingeren. Lag små hull og fyll hullene med olivener, feta ost, rosmarin, olivenolje, soltørkede tomater eller hva du måtte ønske. Hell over olivenolje og havsalt og stek på 225 grader i 10-15 minutt.


My lovely Husband made me lunch the other day. He served one of these foaccias with lettuce, paprika, brie cheese and bacon. An orgasmic culinary experience I absolutely recommend!

Min fantastiske Mann serverte meg en slik focaccia til lunch tidligere i uka med salat, paprika, brie og bacon. En orgasmisk, kulinarisk opplevelse, absolutt til å anbefale!