Tags

, , , , ,

Roll out as regular rolls, a little more oblong, then make a cut in each end

This is a local type of sweet rolls associated with the yule season. I don’t know how common it is outside the city boundaries, I have grown up with it living in a small town across the fjord, but many of the people I’ve met living in the outskirts of the city have never heard of it. It could also be decreasing in popularity, or the younger generations are less fond of it than their parents and grandparents. I have often been met with questioning faces when asking for it in the local supermarkets, but they usually sell the rolls in every one of them.

Dette er en lokal bollelignende gjærbakst som vi spiser til jul. Jeg vet ikke hvor vanlig den er utenfor byens grenser, jeg har vokst opp med dem i en liten by over fjorden for Stavanger. Mange jeg treffer fra utkanten av Stavanger har aldri hørt om dem. Kanskje er de ikke like populære som de en gang var, eller så er den yngre generasjonen ikke like glad i dem som sine foreldre og besteforeldre. Jeg har ofte blitt møtt med spørsmålstegn av ansikter i butikkene her, men likevel ser det ut som de fleste dagligvarebutikker selger dem til jul.


I don’t know what gives these rolls their peculiar name, yule goats, but one theory is the cut end of them resembling the hoof of a goat. The only thing that makes these rolls different to regular sweet rolls is the rye flour and the syrup.

Jeg vet ikke grunnen til det noe spesielle navnet, men en teori er at kutten i endene ligner på en geits hov. Ellers er den kun sirupen og rugmelet som gjør disse bollene annerledes fra vanlige boller.

Mother demonstrating the correct technique for rolling out the rolls

 

The how-to of the dough is the same as here, except the syrup which is added with the liquid.

Tilberedning av deigen er lik som den her, bortsett fra sirupen, som enkelt tilsettes væska i begynnelsen.

5-6 dl of milk

A bit of yeast, amount depending on how much time you have to let it rise

4-5 tablespoons of syrup

About 650 grams of wheat flour

200 grams of rye flour

5-6 dl melk

4-5 ss sirup

Litt gjær, mengden avhenger av hvor lang tid du har til heving

Ca 650 g hvetemel

200 g fint rugmel

100 g smør

Cook at about 225 degrees until tanned. Eat with brown goat cheese for ultimate Norwegian experience.

Stek på 225 grader til de er blitt gyldenbrune. Spises med brunost og godt smør.